(Ernest Hemmingway 1929)Alfred Thomsen-historier

Alfred Thomsen-historier af Merete Næsted

Alfred Thomsen-historier udkom 21. april 2017 på Forlaget Ravnerock.

Bogen er en samling af historier med Alfred Thomsen som den gennemgående hovedperson.

Hvem er så Alfred Thomsen? Han er en fiktiv person, der pludselig opstod i min verden for en del år siden. Alfred Thomsen er en mand, der besidder tør humor, har lune og sans for hverdagsiagttagelser. Han er eftertænksom, kan være indadvendt, har stærke holdninger og er af og til særdeles handlekraftig.

Måske afspejler han noget hos mig selv?

De fleste af historierne foregår i et genkendeligt lokalmiljø i Odense. Fordi det er Alfred Thomsens nærområde.

Den første historie Ufrivillig deltagelse i en begravelse har været udgivet i novellesamlingen Afgang. Det har I kvæld blev der banket på helvedes port også, men med en anden titel og et andet navn på hovedpersonen.

Lektørudtalelse: En samling historier, der har Alfred Thomsen fra Odense som gennemgående hovedperson. Alfred er en man med stærke holdninger, tør humor og sans for hverdagens detaljer.

Hver fortælling har sit eget tema, der spænder bredt fra hverdagsoplevelser som sygdom og mødet med forskellige mennesker, over rejser og musikoplevelser til politiske diskussioner med venner og familie om f.eks. ældremad, udenrigspolitik, ulve i Danmark og mængden af madprogrammer på TV. I alle fortællingerne kommer hovedpersonens holdning klart til udtryk.

I et detaljeret og beskrivende, men også letlæst sprog berettes om Alfred Thomsens forskellige oplevelser. En bog, som uden at blive den helt store litteratur, sætter fokus på hverdagen og lader hovedpersonen give udtryk for klare holdninger på en direkte måde.

Henvender sig især til læsere af korte realistiske hverdagsfortællinger.

Andre bøger om samme emne:Også i Det de ikke snakker om bruges den skønlitterære form til ret direkte og med humor at udtrykke en holdning til et samfundsspørgsmål. En novellesamling som Isblomster har også fokus på hverdagsfortællinger.

Materialet er vurderet af Dorte Tissot Hansen (DBC).
------------------------------------------------------------------------------(Henrik Ibsen 1876)Erindringens labyrint - Et tidsbillede

Erindringens labyrint af Merete Næsted

Det er Victor Hurup Næsted, som har sat mig i gang med at skrive Erindringens labyrint. Victor blev født søndag den 25. august 2003 på Holbæk Sygehus tre år inde i et nyt årtusinde. Det satte nogle tanker i sving.

"Hvis den dreng overhovedet skal få en chance for at lære sine rødder, herunder sin mormor, at kende, må han vide noget specifikt om hendes opvækst i en ganske anderledes tid, ikke for så forfærdelig længe siden i år, men for længe, længe siden, når man ser på den udvikling, der har fundet sted i perioden".

Tænkte jeg. Og så gik jeg i gang.

Og så er der jo det med Vestjylland. Vestjylland var noget ganske specielt i min barndom. Og i mine forældres og bedsteforældres. De gamle er døde og kan ikke fortælle Victor deres historie. Jeg kan fortælle Victor noget om en svunden tid.

Som jeg husker den.

Som tidsbillede knytter fremstillingen af anden del af Erindringens labyrint sig til den forsvundne verden, hvor man sagde De til hinanden, og hvor realskolen i forhold til folk som mig var en grænseoverskridelse.

Derfor fylder mine fire år i Vestervangskolen i hedens hovedstad Herning meget i denne del af min beretning om mit liv og min færden.

Som jeg husker den.

******************************

"Erindringens labyrint – Et tidsbillede udkom 7. maj 2015 på Forlaget Ravnerock. Det er et erindringsværk om forfatterens opvækst i Vestjylland i en periode, da Danmark ændrede sig radikalt fra landbrugsland til industriland.

Forfatteren fortæller om sit hjem og sin nære familie, om den magt Indre Mission udøvede i det lille samfund sydvest for Herning. Og også om forholdene i halvtredserne i en landsbyskole, hvor man "kun" fik undervisning hver anden dag.

Der fortælles også om overgangen fra land til by. Om det at komme fra landsbyskolen til en byskole med mere end tusinde elever og skolegang hver dag.

Den handler også om den grænseoverskridende overgang til mellem- og realskolen, om fritidslivet og om en tid fuld af skyldfølelse og uro over ikke længere at høre fuldt ud til i den missionske verden, som dominerede i hjemmet.

Det sker med indlevelse, respekt og kærlighed".
------------------------------------------------------------------------------


Siden 1999 har jeg været medlem af skriveklubben Fynske Utopister. Et medlemskab, som har givet mig mange værdifulde oplevelser.

Det skrevne ord er utrolig givtigt i en verden, der i dag består af mundtlig kommunikation og meddelelser i notatform. Det skrevne ord kan læses igen og igen. Man kan beskrive sejre og nederlag. Tanker kan nedfældes. Det er udviklende – og spændende – for det enkelte menneske at arbejde med det skrevne ord.

Afgang - en novellesamling af Merete Næsted

Novellesamlingen Afgang udkom oktober 2013 på Forlaget Ravnerock og består af 15 noveller, som handler om hverdagsmennesker og hverdagsagtige episoder. Af og til er hverdagsmenneskerne og de hverdagsagtige episoder måske slet ikke så små eller ubetydelige endda.

De fleste har prøvet at stå ved en skillevej, hvor de pludselig skal tage deres liv op til revision på grund af omstændigheder, de måske ikke helt har haft 100 procent indflydelse på. De fleste noveller i denne novellesamling omhandler netop dette punkt. Hvad enten det skyldes en skilsmisse, en fyring, en flytning eller et dødsfald. Personerne registrerer deres omgivelser og reflekterer over deres situation. Der er for eksempel kvinden, der står ud på en togstation ved et tilsyneladende længere stop på ruten Berlin-Kiev, men oplever at toget kører, uden hun når med om bord igen. Familien befinder sig i toget, men hviler sig. Hun er sparsomt påklædt, har hverken pas, eller særlig mange penge og kan ikke sproget. En ganske spændende mareridtsagtig situation, der er godt beskrevet.

Lektørudtalelse: Samling af 15 velskrevne noveller om almindelige mennesker, der er lidt oppe i årene, hvis liv tager en uventet drejning. Henvender sig primært til lidt ældre personer, der vil kunne genkende nogle af problematikkerne i historierne.

En del af novellerne omhandler præster eller hunde. Novellerne er forholdsvis korte og kan med fordel bruges til oplæsning.

Sammenligning: Claus Grymer: En mærkelig dag er også lidt modne noveller om livets skilleveje.

Samlet konklusion: Gode noveller, der beskriver midaldrende og ældre mennesker ved en af livets skilleveje (Maria Björnsdottir, DBC).
------------------------------------------------------------------------------En del af mine erindringer Erindringens labyrint udkom i december 2010 i Herning-bogen, som udgives af Historisk Forening for Herning Kommune. En af mine gamle lærere på Vestervangskolen i Herning var kommet under vejr med, at Erindringens labyrint blandt andet handlede om mine fire år i den skole. Han opfordrede mig til at sende manuskriptet til redaktøren af Herning-bogen, hvilket jeg så gjorde.

Som tidsbillede knytter fremstillingen af Erindringens labyrint sig til den forsvundne verden, hvor man sagde De til hinanden, og hvor realskolen i forhold til folk som mig var en grænseoverskridelse.

Herning-bogen 2010

Derfor fylder mine fire år i Vestervangskolen i hedens hovedstad Herning meget i denne del af min beretning om mit liv og min færden.

Som jeg husker den.

Medierne skriver: Merete Næsted har kun opholdt sig i Herning i fire år, nemlig 1959-63, men ikke desto mindre får hun tegnet et flot tidsbillede med udgangspunkt i, at hendes mor ville til Herning som hjemmesyerske og dermed være en del af det tekstileventyr, som var egnens varemærke, og som rent faktisk tiltrak arbejdskraft i de år (Kurth H. Jørgensen, Herning Folkeblad).

Merete Næsted 2019 ©


GOGOwebdesign